Tego lata zrobiłem już makaron z jarmużem i jarmuż zasmażany (świetny dodatek do obiadu!), więc tym razem przyszedł czas na sałatkę z tego warzywa.
Poza samym jarmużem znalazły się w niej słodkie jabłka, kwaśne kiszone ogórki i słone kapary, których smak dobrze komponuje się z tym warzywem.
Sałatkę tę polecam jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 150 g jarmużu
- 2 słodkie jabłka
- 2 spore kiszone ogórki
- 1 łyżka kaparów
- 200 g śmietany kremówki 18 proc.
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ugotowane na twardo jajka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część nerwu głównego, a pozostałą część blaszek liściowych pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5-6 minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić ponownie.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić bez obierania. Dodać kapary i całość wymieszać.
W kubku zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie, bo słone są kapary). Tak przygotowaną mieszaniną zalać pokrojone warzywa.
Na wierzch sałatki wyłożyć pokruszone jajko na twardo.
Przed podaniem schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz