czwartek, 18 września 2014

Sałatka z jarmużu ze śmietaną

Tego lata zrobiłem już makaron z jarmużem i jarmuż zasmażany (świetny dodatek do obiadu!), więc tym razem przyszedł czas na sałatkę z tego warzywa.

Poza samym jarmużem znalazły się w niej słodkie jabłka, kwaśne kiszone ogórki i słone kapary, których smak dobrze komponuje się z tym warzywem.

Sałatkę tę polecam jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 150 g jarmużu
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 spore kiszone ogórki
  • 1 łyżka kaparów
  • 200 g śmietany kremówki 18 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą część nerwu głównego, a pozostałą część blaszek liściowych pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5-6 minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić ponownie.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić bez obierania. Dodać kapary i całość wymieszać.

W kubku zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie, bo słone są kapary). Tak przygotowaną mieszaniną zalać pokrojone warzywa.

Na wierzch sałatki wyłożyć pokruszone jajko na twardo.

Przed podaniem schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...