wtorek, 23 września 2014

Pęczotto z pieczarkami i groszkiem cukrowym

Wszyscy znają risotto, ale nie każdy wie, że równie pyszne danie można zrobić z naszej rodzimej kaszy - pęczaku.

Pęczak to krupa jęczmienna - ziarno w całości, jedynie obłuskane i wypolerowane. Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych.

"W Polsce mamy wiele potraw z kasz. Nie wszyscy jednak lubią u nas kaszę. Jest w tym zapewne wina gospodyń, które nie potrafią dość smacznie jej przyrządzać i dość apetycznie podawać" - napisali inż. Czerny i mgr Strasburger w 1959 r. w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". I w sumie trudno się z nimi nie zgodzić ;)

Moje pęczotto przygotowałem z brązowymi pieczarkami i groszkiem cukrowym. Groszek o tej porze roku nie jest zbyt tani, ale naprawdę trudno mu się oprzeć.


Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szklanka pęczaku
  • 125 g brązowych pieczarek
  • 125 g groszku cukrowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka bulionu
  • ok. 50 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Pęczak wypłukać w dużej ilości wody, po czym wrzucić do lekko posolonego wrzątku (proporcja kaszy do wrzątku powinna wynosić 1:4) i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Kasza powinna się w tym czasie podgotować, ale nie może być całkiem miękka. Po ugotowaniu kaszę odlać i odstawić.

W czasie, gdy będzie gotować się kasza, w drugim garnku wrzucić groszek na lekko osolony wrzątek i blanszować przez ok. 1,5 minuty. Odlać na sicie.

W garnku po groszku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pęczak, wymieszać i trzymać pod przykryciem kolejne 3 minuty, mieszając co jakiś czas, by kasza nie przywarła do dna. Następnie wlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszać do chwili, aż kasza go wchłonie, po czym dodać drugą część bulionu i mieszać.

Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, dodać starty parmezan i dokładnie wymieszać.

Podawać z cienkimi plastrami parmezanu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...