czwartek, 4 września 2014

Ajvar - pasta z papryki i bakłażanów

Ajvar, czyli pasta z papryki i bakłażanów, na całych Bałkanach jest niezastąpionym dodatkiem do pieczonych mięs. Doskonale sprawdzi się jednak także na kanapkach z wędliną czy serem - zamiast ketchupu.

W sieci znajdziecie wiele przepisów na ajvar, różniących się zarówno proporcjami papryki i bakłażanów, jak i dodatkami do pasty. Mój ajvar jest mocno paprykowy, z wyraźnym posmakiem ziół, ale radzę Wam eksperymentować, by opracować skład, który będzie najodpowiedniejszy dla Waszego podniebienia.
Upieczoną paprykę trzeba obrać ze skórki


Składniki (na ok. 500 ml pasty):

  • 10 średnich papryk (używam tylko czerwonych)  
  • 2 spore bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mielona ostra papryka 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka pędów oregano
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek, a bakłażany pociąć w grube plastry. Warzywa skropić oliwą z oliwek i posolić. Razem z nieobranymi ząbkami czosnku wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekać 30 minut. Papryka musi się lekko przypalić na końcach.

Z papryki należy usunąć skórkę. W tym celu, po wyjęciu z piekarnika, trzeba zamknąć ją na ok. 10 - 15 minut w szczelnym pojemniku lub woreczku, a po tym czasie po prostu oskubać ze skórki. Łatwiejszego sposobu na obieranie papryki chyba nie ma, a przynajmniej ja takiego nie znam.

Obraną paprykę,  pokrojone na mniejsze kawałki bakłażany (ich ze skórki nie obieram, ale co kto lubi) i upieczony czosnek włożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki - oliwę, zioła, miód, ocet winny, koncentrat pomidorowy, mieloną ostrą paprykę, sól i pierz - i zmiksować do osiągnięcia pożądanego stopnia rozdrobnienia.

Tak przygotowany ajvar można spokojnie przechowywać w lodówce nawet ponad tydzień. Jeśli zaś chcecie cieszyć się nim zimą, należy dusić go na małym ogniu ok. 30 minut, po czym - jeszcze gorący - przełożyć do ciepłych, wyparzonych w piekarniku słoiczków. Na wierzch wlejcie cienką warstwę gorącego oleju, zamknijcie słoiki i odstawcie do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...