środa, 17 września 2014

Czekoladowe ciasto bez mąki

Dziś przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. Robi się je bez mąki, którą zastępuje się mielonymi migdałami. Nie ma w nim też mleka, ani cukru. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają glutenu, ani produktów mlecznych.


Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g klarowanego masła
  • 20 g odtłuszczonego kakao
  • 100 g ksylitolu
  • 3 jaja
  • aromat cytrynowy i waniliowy
  • ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone)
a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową.

Sposób przygotowania:

Czekoladę, mleko kokosowe, kakao i klarowane masło rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać.

Cukier utrzeć z jajami; dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując. Na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać.

Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 50 minut.

Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...