piątek, 12 września 2014

Sorbet arbuzowo-limonkowy

Cieszmy się ostatnimi ciepłymi, słonecznymi dniami tego lata. Za kilka tygodni przyjdzie pora na lody czekoladowe i karmelowe - sorbety nie będą smakować aż tak rozkosznie.

Składniki (na ok. 5 porcji) :

  • 1 średniej wielkości arbuz
  • 4 limonki
  • pół szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Arbuza obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki (chyba, że kupicie arbuza bezpestkowego) i pokroić na mniejsze kawałki.

Limonki sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.

Arbuza, sok z limonki i cukier zmiksować. Powstałą mieszaninę wlać do płytkiego naczynia, dodać skórkę z limonki (całą lub połowę, jeśli chcemy ją wykorzystać także do dekoracji deseru) i wymieszać. Całość wstawić do  zamrażarki do czasu, aż na brzegach naczynia zaczną się pojawiać
kryształki lodu (potrwa to ok. 2 godzin). W tym momencie całość należy delikatnie wymieszać widelcem, po czym ponownie wstawić do zamrażarki.

Mieszanie należy powtarzać przez kilka godzin co ok. 20 minut - do czasu, aż cała mieszanina będzie skrystalizowana.

Podawać ze startą skórką limonki lub listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...