poniedziałek, 15 września 2014

Grochówka chłopska

W polskiej kuchni można znaleźć wiele regionalnych przepisów na grochówkę. Na Kujawach gotuje się ją z kiszoną kapustą, a na Śląsku - ze świńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją.

Składniki (na duży garnek):

  • ok. 800 g żeberek
  • 250 g wędzonego boczku
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 250 g grochu
  • 100 g pęczaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, zalać ok. 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać włoszczyznę, grzyby i liście laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. godziny.

W tym czasie w dwóch oddzielnych garnkach zagotować groch i pęczak (groch do miękkości potrzebuje ok. 30 minut, pęczak - 15 minut).

Z zupy wyjąć ugotowane żeberka i włoszczyznę, a dodać odcedzony groch i pęczak. Mięso z żeberek oskubać, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy.

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem
, po czym dodać do zupy.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majeranek i pod przykryciem na małym ogniu gotować jeszcze ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...