poniedziałek, 29 września 2014

Patisony duszone w pomidorach

Patison, nazywany też dynią talerzową, to odmiana dyni zwyczajnej o spłaszczonych owocach. Nie wymaga długiego gotowania - miękki jest już po ok. 10 minutach - dlatego świetnie nadaje się do przygotowania szybkich dań.

Swoje patisony udusiłem w pomidorach z puszki. Dodałem paprykę mieloną i curry, dzięki czemu potrawa nabrała nieco charakteru kuchni indyjskiej.


Składniki (dla 2 osób):

  • 2 średniej wielkości patisony
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta kuminu
  • garść posiekanych liści bazylii
  • kilka listków oregano
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Patisony obrać ze skórki i pociąć w kostkę. Zalać niewielką ilością wrzątku (powinno wystarczyć pół szklanki), dodać drobno posiekany czosnek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, kumin i gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy patison będzie miękki, dodać pomidory z puszki, paprykę i curry i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku oraz dodać bazylię i oregano.

Podawać gorące, przyzdobione świeżymi listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...