niedziela, 29 marca 2015

Żur na domowym zakwasie

Żaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie czekania, ale wystarczą 3-4 dni.

Nie ma uniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki... W innych przepisach na tę zupę możecie znaleźć rozgotowane ziemniaki - to żur zalewajka. Nie zawsze też do przygotowania żuru używa się zakwasu żytniego - zamiast mąki żytniej wykorzystuje się owsianą.

Mój żur gotuję jednak na zakwasie żytnim i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu.

Składniki (na średni garnek):

  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego)
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek (w jednym kawałku - po ugotowaniu żuru należy go usunąć), liście laurowe i ziele angielskie; gotować razem ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać posiekany czosnek, majeranek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i startą marchew. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem.

Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...