czwartek, 12 marca 2015

Blok czekoladowy z żurawiną, śliwkami i herbatnikami

Blok czekoladowy jest czekoladowy tylko z nazwy - czekolady w nim brak. Ale to rzecz z mojego dzieciństwa w Jaruzellandzie zwanym PRL, w którym czekolady, jak i wielu innych rzeczy zresztą, nie było lub były wielkim rarytasem. Kiedy moja mama robiła blok, znikał w ciągu jednego, góra dwóch dni. Okazuje się jednak, że dziś tempo jego znikania jest podobne... ;)


Składniki:

  • 1 masło roślinne (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 3 szklanki mleka w proszku (400 g)
  • 100 g herbatników (1 opakowanie)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondlu, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz kakao i gotować chwilę na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać wodę, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia i nieco przestudzić.

Do ostudzonej masy porcjami, cały czas mieszając, dodawać mleko w proszku. Następnie wsypać pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki, żurawinę i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (np. keksówki). Lekko ugnieść, by masa szczelnie wypełniła formę i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...