Składniki:
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
80 g masła
1 jajo
1 żółtko
200 g półtłustego sera twarogowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać do ok. 30 stopni Celsjusza. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie rozpuścić 65 g masła i przestudzić.
Gdy drożdże wyrosną, dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1/2 szklanki cukru i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać aromat pomarańczowy i przestudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Wtedy przykryć je ścierką i odstawić na 1 godzinę go wyrośnięcia.
W drugim naczyniu rozgnieść widelcem ser z 1 żółtkiem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować w prostokąt i posmarować masa serową. Zwinąć jak roladę i przełożyć do podłużnej blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na koniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki. Jeśli nie będzie się kruszyć, dodać jeszcze nieco mąki. Kruszonką posypać ciasto.
Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż ciasto się zrumieni. Potrwa to ok. 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz