Pasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie.
Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej wody z dodatkiem soli i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować nie dłużej 2-3 minuty. Po tym czasie garnek zdejmijcie z ognia i zostawcie, aż woda wystygnie.
Składniki:
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka gładkiej musztardy
- pęczek szczypioru
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo i wystudzić. Obrać i drobno posiekać - możecie zrobić to ręcznie lub używając mechanicznego rozdrabniacza.
Dodać musztardę (ja używam chrzanowej) i majonez oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ze świeżo siekanym, drobnym szczypiorem. Jeśli zamierzacie pastę przechować przez 2-3 dni, szczypior dodawajcie sukcesywnie do każdej porcji.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz