Wielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz!
Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to zwykle 2-3 dni i jest bardzo proste - po zmieszaniu składników wystarczy czekać i raz dziennie zakwas zamieszać.
Zrobienie własnego zakwasu i przygotowanie zupy na jego bazie polecam zwłaszcza tym, którzy dotychczas kupowali zakwas w sklepie lub robili żur z torebki. Gwarantuję, że po spróbowaniu własnoręcznie przygotowanego żuru nigdy więcej nie wpadniecie na tak absurdalny pomysł!
Swoją drogą - wiecie skąd wzięła się nazwa mąki "razowej"?
Otóż stąd, że mieli się ją tylko raz!
Składniki:
- 1 szklanka razowej mąki żytniej
- 1 litr dość ciepłej wody
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 kromka żytniego chleba na zakwasie
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do
szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna
być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem
- jeśli nie parzy, jest dobra).
Dodać ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Na koniec w gotowej mieszaninie namoczyć suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie.
Słój przykryć, ale tak, by zapewniony był dostęp powietrza (można przykryć gazą) i postawić w ciepłym miejscu. Zakwas codziennie zamieszać.
Zakwas będzie gotowy po 2-3 dniach (musi ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty smak). Wtedy trzeba go przelać przez grube sito, by pozbyć się przypraw. Zakwas można zużyć od razu lub przechować w lodówce. Do świąt zostały dwa tygodnie, więc do roboty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz