niedziela, 15 marca 2015

Proste muffiny czekoladowe

Przygotowanie muffinów czekoladowych jest prostsze, niż się wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut.


Składniki (na 20 muffinów):

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 180 g drobnego cukru
  • 6 łyżeczek kakao
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • 170 ml mleka
  • 9 ml aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Masło roztopić na małym ogniu i przestudzić (lepiej zrobić to w garnku o cienkim dnie, które nie utrzymuje ciepła).

Przesianą mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i cukrem wanilinowym.

W drugim naczyniu zmiksować mleko z jajami (krótko i na małych obrotach, składniki mają się po prostu połączyć), po czym dodać do mąki wymieszanej z cukrem. Wymieszać łyżką, by mąka wchłonęła płyn. Dodać roztopione masło i mieszać do czasu, aż dokładnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i aromat rumowy i ponownie wymieszać.

Masę nakładać do papierowych papilotek włożonych do formy do muffinów. Ma ona wypełnić papierową foremkę do mniej 3/4 wysokości.

Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...