Składniki (na 20 muffinów):
- 300 g mąki tortowej
- 150 g masła klarowanego
- 150 g gorzkiej czekolady
- 180 g drobnego cukru
- 6 łyżeczek kakao
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 170 ml mleka
- 9 ml aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
Masło roztopić na małym ogniu i przestudzić (lepiej zrobić to w garnku o cienkim dnie, które nie utrzymuje ciepła).
Przesianą mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i cukrem wanilinowym.
W drugim naczyniu zmiksować mleko z jajami (krótko i na małych obrotach, składniki mają się po prostu połączyć), po czym dodać do mąki wymieszanej z cukrem. Wymieszać łyżką, by mąka wchłonęła płyn. Dodać roztopione masło i mieszać do czasu, aż dokładnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i aromat rumowy i ponownie wymieszać.
Masę nakładać do papierowych papilotek włożonych do formy do muffinów. Ma ona wypełnić papierową foremkę do mniej 3/4 wysokości.
Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz