środa, 25 marca 2015

Wielkanocna babka cytrynowa

Spytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję.
Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna!


Składniki:

170 g mąki pszennej tortowej
80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej
125 g masła
125 g masła roślinnego
220 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
aromat cytrynowy (10 ml)
skórka otarta z 1 cytryny

lukier:
sok z 1 niezbyt dużej cytryny
1 łyżka wody
cukier puder (ok. 1/2 szklanki)


Sposób przygotowania:

Masło i masło roślinne pokroić w grubą kostkę i przełożyć do metalowej miski. Wierzch posypać cukrem i cukrem wanilinowym i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza, by masło zmiękło, a masło roślinne zaczęło się lekko rozpuszczać.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i utrzeć mikserem na gładką masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ucierania, pojedynczo dodawać jaja.

Dodać przesianą mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać.

Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu.

Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.

Lukier:


Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder. Żeby nie powstały grudki, kolejne porcje cukru należy dokładnie rozprowadzić trzepaczką do sosów. Otrzymany lukier musi być biały i bardzo gęsty, inaczej wsiąknie w ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...