Polędwiczka wieprzowa zaczęła stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już w sosie kaparowym i w sosie kurkowym. Tym razem podałem je z sosem pieczarkowym na bazie śmietany.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg)
- 2 łyżki klarowanego masła
- oliwa z oliwek
- mielony czarny pieprz
- sól
na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 400 ml śmietany 30 proc.
- mielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm.
Mięso z obu stron skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia).
Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według tego przepisu.
Polędwiczkę smażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz