poniedziałek, 26 stycznia 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczka wieprzowa zaczęła stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już w sosie kaparowym i w sosie kurkowym. Tym razem podałem je z sosem pieczarkowym na bazie śmietany.

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • oliwa z oliwek 
  • mielony czarny pieprz
  • sól
na sos pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm.

Mięso z obu stron skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jeśli to możliwe, lepiej zostawić je w chłodzie na noc i przygotować następnego dnia).

Tuż przed smażeniem mięsa przygotowujemy sos pieczarkowy według tego przepisu.

Polędwiczkę smażymy na klarowanym maśle po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...