Por to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości lecznicze. Ponadto, jest w nim całkiem sporo betakarotenu.
Krem z pora to jeden z niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby.
Składniki (dla 4-5 osób):
- 2 duże pory
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 400 ml śmietany 30 proc.
- mielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie, by był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości kolejne 10 minut.
Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Łyżką cedzakową ugotowane warzywa przełożyć do miksera, dodać dwie łyżki wazowe bulionu, w którym się gotowały i zmiksować razem ze śmietaną na gładki krem.
Przelać do pozostałego w garnku bulionu, dokładnie wymieszać i podgrzać, ale nie gotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać ze szczypiorem, grzankami lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz