poniedziałek, 12 stycznia 2015

Krem z pora

Por to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości lecznicze. Ponadto, jest w nim całkiem sporo betakarotenu.

Krem z pora to jeden z niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby.



Składniki (dla 4-5 osób):


  • 2 duże pory
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 400 ml śmietany 30 proc.
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:


Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie, by był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości kolejne 10 minut.

Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Łyżką cedzakową ugotowane warzywa przełożyć do miksera, dodać dwie łyżki wazowe bulionu, w którym się gotowały i zmiksować razem ze śmietaną na gładki krem.

Przelać do pozostałego w garnku bulionu, dokładnie wymieszać i podgrzać, ale nie gotować.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać ze szczypiorem, grzankami lub parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...