czwartek, 15 stycznia 2015

Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi

Tajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń. Gotuje się go dłużej niż ryż biały, a najlepiej smakuje, jeśli zrobi się to metodą absorpcji. W tym celu jedną szklankę ryżu zalewa się dwiema szklankami zimnej wody, doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień do minimum i pod przykryciem gotuje ok. 40 minut. Następnie ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę.

Czerwony ryż można podsmażyć właściwie z dowolnymi składnikami, np. kawałkami piersi indykaTym razem przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają.

Papaja, czyli melonowiec właściwy, to pochodząca z Ameryki Środkowej bylina dorastająca nawet do 10 metrów wysokości. Owocem jest jagoda długości ok. 30 cm o pomarańczowawym miąższu. Owoc ma słodkawy, korzenny smak. Można go używać do wielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat do mięs - zawarte w miąższu enzymy rozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność.



Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry.




Składniki (dla 2-3 osób):


  • 1 kubek czerwonego ryżu
  • 2 główki kapusty Pak Choi
  • 1 papaja
  • 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye')
  • 2 cebule ze szczypiorem
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sezamowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli

Sposób przygotowania:


Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej.

Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać. Papaję obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę.

W woku rozgrzać olej (używam tego z pestek winogron, bo jest prawie bezwonny). Gdy będzie gorący, wrzucić kapustę  z cebulą oraz dwie rozgniecione bokiem noża papryczki chilli i zasmażać 1 minutę.

Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Dodać sos sojowy, sezamowy i słodki sos chilli, wymieszać ponownie i zasmażać dalej ok. 2-3 minut.

Jeśli potrawa będzie za mało słona, możecie dodać 1-2 łyżki sosu rybnego.

Podawać tuż po przyrządzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...