czwartek, 22 stycznia 2015

Maślane purée z dyni

Wszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego purée jest odparowanie nadmiaru wody, co w najprostszy sposób można zrobić na patelni.

Do przygotowania mojego purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu.


Składniki (dla 4 osób):

  • dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu)
  • 4 ziemniaki
  • 80 g masła
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:


Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić.

Warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (potrwa to ok. 20-30 minut). Wodę odlać, a warzywa zmiksować na gładką masę lub przetrzeć przez sito.

Przełożyć na patelnię i - cały czas mieszając - odparować nadmiar wody. Masa powinna zrobić się na tyle gęsta, by zostawał w niej ślad po łyżce.

Na koniec dodać pokrojone w cienkie plastry masło i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...