Wszyscy znają purée z ziemniaków, ale nie każdy wie, że można je przygotować także z innych warzyw, w tym z dyni. Sekretem dobrego purée jest odparowanie nadmiaru wody, co w najprostszy sposób można zrobić na patelni.
Do przygotowania mojego purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu.
Składniki (dla 4 osób):
- dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu)
- 4 ziemniaki
- 80 g masła
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić.
Warzywa zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości (potrwa to ok. 20-30 minut). Wodę odlać, a warzywa zmiksować na gładką masę lub przetrzeć przez sito.
Przełożyć na patelnię i - cały czas mieszając - odparować nadmiar wody. Masa powinna zrobić się na tyle gęsta, by zostawał w niej ślad po łyżce.
Na koniec dodać pokrojone w cienkie plastry masło i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz