czwartek, 13 listopada 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym

To moje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek. W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany.

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g)
  • 2 łyżki klarowanego masła
na sos kaparowy:
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • ok. 50 g kaparów (użyłem tzw. jabłuszek)
  • szczypta rozmarynu
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym i nie ma potrzeby jej rozbijania tłuczkiem - wystarczy użyć do tego dłoni.

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem, tak by miał grubość ok. 1 cm.

Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle.

Sos kaparowy:

Kapary (pąki kwiatowe lub owoce, czyli tzw. jabłuszka) ucieramy blenderem z odrobiną śmietany. Powstałą masę przekładamy do rondla, dodajemy rozmaryn, nieco mielonego czarnego pieprzu i wlewamy resztę śmietany. Cały czas mieszając, sos redukujemy na małym ogniu do pożądanej gęstości.
Kupowane w zalewie kapary są dość słone, więc do sosu nie trzeba już dodawać soli.

Polędwiczki wieprzowe z sosem kaparowym podajemy przyzdobione kaparowym "jabłuszkiem".



Sos kaparowy na bazie śmietany


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...