Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru.
Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa.
Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 200 ml mocnej kawy
- 1/4 szklanki likieru Amaretto
- 3 jaja
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- kawałek czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli doda się do niej szczyptę soli).
Do serka mascarpone dodać żółtka i cukier wanilinowy i całość utrzeć mikserem na gładką masę. Na koniec dodać ubitą pianę i ponownie wszystko delikatnie wymieszać.
W misce zmieszać kawę i Amaretto. W mieszaninie kolejno na chwilę zanurzać biszkopty i - nim mocno nasiąkną - wykładać na dno naczynia, w którym deser trafi do lodówki.
Na warstwę biszkopotów wyłożyć warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie kremu.
Górną warstwę kremu oprószyć kakao i startymi na grubych oczkach wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz