poniedziałek, 5 stycznia 2015

Tiramisu


Tiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i migdałowym likierem Amaretto, przekładanych kremem z serka mascarpone, jaj i cukru.

Istnieje wiele przepisów na ten deser - we Włoszech występuje on w wielu regionalnych wersjach. Czasami zamiast Amaretto do tiramisu dodaje się likier kawowy Kahlúa.

Międzynarodową karierę tiramisu zrobiło po II wojnie światowej - w jej trakcie włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych przez rodziny.


Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnej kawy
  • 1/4 szklanki likieru Amaretto
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • kawałek czekolady deserowej


Sposób przygotowania:


Białka oddzielić od żółtek i mikserem ubić pianę (piana ubije się łatwiej i będzie sztywniejsza, jeśli doda się do niej szczyptę soli).

Do serka mascarpone dodać żółtka i cukier wanilinowy i całość utrzeć mikserem na gładką masę. Na koniec dodać ubitą pianę i ponownie wszystko delikatnie wymieszać.

W misce zmieszać kawę i Amaretto. W mieszaninie kolejno na chwilę zanurzać biszkopty i - nim mocno nasiąkną - wykładać na dno naczynia, w którym deser trafi do lodówki.

Na warstwę biszkopotów wyłożyć warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie kremu.

Górną warstwę kremu oprószyć kakao i startymi na grubych oczkach wiórkami czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...