Zima to doskonały czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu. Pikantną warstwę można przygotować także na inne sposoby. Tym razem zdecydowałem się na pastę z papryczek chilli w oliwie.
Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki (na tartę średnicy 30 cm):
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc.
- szczypta soli
- 2 łyżki pasty z papryczek chilli w oliwie
- ok. 250 g miękkiego camemberta
- ok. 100 g płatków z migdałów.
Sposób przygotowania:
Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość utrzeć jak najszybciej, tak by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić.
Wystudzone ciasto posmarować pastą z chilli (lub posypać dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem). Na nią wyłożyć plastry camemberta i posypać płatkami z migdałów.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec do czasu, aż camembert się rozpuści (potrwa to ok. 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz