piątek, 2 stycznia 2015

Mule w białym winie z szafranem

"Mule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu.


Omułki przygotowuje się żywe, by uniknąć zatrucia. Aby mieć pewność, że przeżyły transport, wszystkie, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę. Jeśli tak się nie stanie, lepiej go wyrzucić. Podobnie jak te, które nie otworzą się podczas gotowania.

Szafran, z którym przygotowałem omułki, to najdroższa przyprawa świata. Wytwarza się ją z wyszuszonych znamion słupków szafranu uprawnego - rośliny spokrewnionej z ozdobnymi odmianami roślin należących do tego rodzaju, a bardziej znanych pod łacińską nazwą Crocus.

Całkowita światowa produkcja szafranu wynosi ok. 300 ton rocznie. Na 1 kg szafranu potrzeba nawet tys. znamion słupków. Szafran nie tylko barwi potrawy na intensywnie pomarańczwy kolor, ale też nadaje im charakterystyczny smak.


Składniki:

  • 1 kg świeżych omułków
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wtrawnego białego wina
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić na ok. 15 minut.

Świeże, żywe omułki oczyścić pod bieżącą wodą szczoteczką i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Na patelni, na łyżce masła, zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać wino i wodę z szafranem i doprowadzić do wrzenia. Wrzącym sosem zalać omułki, po czym przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika.

Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie i kilka razy nim potrząsnąć, uważając, by nie wylać sosu. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika mule wyjąć z naczynia łyżką cedzakową na rozgrzany półmisek. Do sosu dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać ze świeżą bagietką lub ciabatą, które będziemy maczać w sosie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...