Makaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc danie jest gotowe w niecały kwadrans.
Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane.
Składniki (dla 3 osób):
- 300 g makaronu
- 150 g pikantnej gorgonzoli
- 200 ml śmietany 30 proc.
- ok. 10 czarnych oliwek
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na koniec dodać posiekane czarne oliwki i pieprz.
Ugotowany makaron odlać, włożyć ponownie do garnka, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Danie podawać z tartym parmezanem lub przyzdobione świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz