piątek, 30 stycznia 2015

Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek

Makaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc danie jest gotowe w niecały kwadrans.

Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane. 


Składniki (dla 3 osób):

  • 300 g makaronu
  • 150 g pikantnej gorgonzoli
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • ok. 10 czarnych oliwek
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na koniec dodać posiekane czarne oliwki i pieprz.

Ugotowany makaron odlać, włożyć ponownie do garnka, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Danie podawać z tartym parmezanem lub przyzdobione świeżymi ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...