niedziela, 23 sierpnia 2015

Rumiane placki z cukinii

Cukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej kwiaty, które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie.

Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem.

Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych ziół, a jeśli Wasi domownicy są przekonanymi mięsożercami i wolą kotleta od cukiniowych placków, doprawcie je mieszanką przyprawową np. do mięsa mielonego. Gwarantuję, że będą im smakować!

Składniki (na placki dla 2-3 osób):


  • 3 niezbyt duże cukinie (u mnie - 0,9 kg)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki (nie musi być pszenna)
  • sól i pieprz do smaku
  • inne ulubione przyprawy
  • olej do smażenia (np. z pestek winogron)


Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać.

Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładać porcje ciasta. Placki nie powinny się stykać. Smażyć na złoty kolor - po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki wyłożyć na ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać gorące - same, z łyżką śmietany lub z sosem na jej bazie, np. pieczarkowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...