środa, 5 sierpnia 2015

Chłodnik z ogórka i kalarepy z bazylią

Podobno istnieją ludzie, którzy kochają upały. Podobno niektórzy z nich kochają je bez względu na to, że mieszkają w mieście i codziennie chodzą do pracy. Cóż... Ja zdecydowanie do nich nie należę, dlatego wciąż szukam skutecznych sposobów na schłodzenie organizmu. Niezawodną metodą okazują się chłodniki, które i Wam przy tej pogodzie polecam.

Mój dzisiejszy chłodnik jest naprawdę prosty - można zrobić go w 15 minut. No i przede wszystkim smaczny!

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 długie ogórki
  • 2 kalarepy
  • ok. 15 sporych liści bazylii
  • 750 ml aksamitnego kefiru
  • sól
  • pieprz



Sposób przygotowania:

Warzywa umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć na sito, posolić i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody.

Kalarepę pokroić w plastry (jeśli są małe) bądź w słupki (gdy są większe).

Liście bazylii umyć i drobno posiekać.

Ogórki odcisnąć, dodać kalarepę, bazylię i kefir, wymieszać. Doprawić do smaku solą (jeśli jeszcze trzeba) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jeśli warzywa były wcześniej schłodzone, chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, należy go wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...