poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Marynowane cytryny

Marynowane cytryny są niezastąpionym elementem kuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów. Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak. 

Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw, bo nie są przed sprzedażą pokrywane sztucznym woskiem, który i tak musielibyśmy usunąć.

Składniki (porcja na 4 słoiki półlitrowe):


  • 12 średniej wielkości cytryn
  • ok. 3 szklanek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 16 łyżek soli (używam morskiej)

Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie w garnku zagotować wodę. Umyte owoce wrzucić do wrzątku. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować cytryny do miękkości (3-4 minuty). Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć, by nieco przestygły.




Każdą cytrynę rozkroić wzdłuż na ćwiartki, ale tak, by pozostały one ze sobą połączone. Do środka każdej wsypać łyżkę soli.

Po łyżce soli wsypać też na dno każdego słoika, potem włożyć do nich cytryny (w każdym zmieszczą się trzy) i wlać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, by przykrył owoce.

Do każdego słoika możecie dodać też przyprawy, które wzbogacą smak cytryn - liść laurowy, kawałek kory cynamonu, nasiona kolendry, anyż, goździki lub pieprz - co tylko lubicie.

Przez trzy tygodnie słoiki z cytrynami przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Od czasu do czasu słoiki należy obrócić, by sól wymieszała się z sokiem.

Po tym czasie marynowane cytryny wstawiamy do lodówki. Można je w niej przechowywać nawet pół roku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...