sobota, 8 sierpnia 2015

Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli

Arbuz, nazywany też kawonem, jest krewnym dyni. Pochodzi z Afryki, gdzie do dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie.

Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją.

Miąższ arbuza zawiera ponad 90 proc. wody, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie. W dzień taki jak dzisiejszy jest dla mnie owocem pierwszego wyboru.

Arbuza, choć sam jest słodki, można podać tak, jak zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu.


Składniki (na 2 duże porcje):


  • 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek)
  • 300 g sera feta
  • 20-25 liści bazylii
  • słodki sos chilli




Sposób przygotowania:



Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę i drobno posiekaną bazylię. Wierzch sałatki skropić słodkim sosem chilii i przyzdobić kilkoma całymi listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...