czwartek, 13 sierpnia 2015

Wiśnie pod kruszonką

Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. I poza jedną wadą - konieczności drylowania przed zrobieniem z nich czegokolwiek - mają same zalety! W medycynie naturalnej cenione są ze względu na zdolność oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii. Owoce wiśni usuwają toksyny, kontrolują poziom płynów ustrojowych i oczyszczają nerki. Dieta wiśniowa jest stosowana w leczeniu tarczycy i pęcherza. Skutecznie w tym przypadku działają zarówno świeże owoce, jak i te przetworzone. Udowodniono także, że sok z wiśni obniża gorączkę i sprawia, że lepiej wchłaniane są leki.

Wiśnie zawierają sporo kwasów organicznych, m.in. salicylowego (tego samego, który wchodzi w skład aspiryny) i szczawiowego, a także garbników, pektyn i antocyjanów o działaniu przeciwutleniającym.

Zapiekane w cukrze wiśnie smakują wybornie, a z dodatkiem dobrej kruszonki dorównują wszystkim wyszukanym deserom świata.

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 200 g drobnego cukru
na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g ciepłego masła


Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć, wydrylować (ja robię to końcówką małej łyżeczki) i zostawić na sicie na 15 minut, by spłynął nadmiar soku (oczywiście nie wyrzucajcie go, tylko wypijcie!). Po tym czasie owoce dokładnie wymieszać z cukrem, wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania i nieco ugnieść.

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagniatać palcami, tak by powstało dość sypkie ciasto. Posypać nim owoce.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i zapiekać ok. 30 - 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...