Dobrą białą kiełbasę coraz trudniej jest dostać, ale jeśli już Wam się to uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona ze świeżym rozmarynem.
Do pieczonej białej kiełbasy dodaję szalotkę - jest delikatniejsza od zwykłej cebuli, oraz czosnek i majeranek wymieszane z oliwą z oliwek i miodem.
Składniki:
- 5 kawałków białej kiełbasy
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa
Sposób przygotowania:
Kiełbasę opłukać, podzielić na pętka, a każde z nich w kilku miejscach naciąć w poprzek.
Do szklanki wlać 8 łyżek oliwy z oliwek, dodać miód, majeranek, sól, pieprz oraz 2 przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku i wszystko dokładnie wymieszać.
Połowę przygotowanej w ten sposób mieszaniny wlać na dno naczynia żaroodpornego i wyłożyć na nią kiełbasę (nacięciami do góry). Wierzch obsypać pokrojoną w piórka szalotką i polać pozostałą oliwą.
Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz