poniedziałek, 17 listopada 2014

Słodko-kwaśna sałatka z mango i ogórka

Mango indyjskie jest drzewem z rodziny nanerczowatych, dorastającym nawet do 30 metrów wysokości. Owocem jest żółty, czasem z jednostronnym rumieńcem, gruszkowaty lub nerkowaty pestkowiec, który może ważyć nawet 2 kilogramy.

Mango było uprawiane już 2000 lat p.n.e. Dziś roślina ta ma ponad 1000 odmian uprawnych, których owoce różnią się wielkością, kształtem i smakiem. Ma dość wysoką wartość dietetyczną - miąższ o słodko-kwaskowatym smaku zawiera do 20 proc. węglowodanów, ok, 1 proc. białka oraz witaminy, w tym znaczną ilość wiaminy C i prowitaminy A.

W mojej sałatce, poza mango, znalazł się ogórek, melon (kantalupa), sałata batawska, granat, pomarańcza i prażone migdały. Całości dopełnił sok z limonki z odrobiną chilli.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1/2 kantalupy
  • garść liści sałaty batawskiej
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 granatu
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 limonka
  • garsć prażonych płatków migdałów
  • szczypta suszonego chilli

Sposób przygotowania:

Kantalupę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Na niej kłaść listki sałaty batawskiej, plastry ogórka i pokrojone w kostkę mango. Na wierzch wyłożyć filety z pomarańczy, nasiona granatu i całość posypać prażonymi płatkami migdałów.

Gotową sałatkę polać sokiem z limonki z dodatkiem szczypty suszonego chilli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...