Pilaw to popularne w kuchni orientalnej danie na bazie ryżu. Do jego przygotowania używa się niekleistego ryżu patna albo - łatwiejszego do dostania w Polsce - basmati o długich ziarnach.
Ryż basmati absorbuje dwukrotnie więcej wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania). Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie przezroczysta. Następnie ryż moczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie.
W Europie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza.
Ryż basmati absorbuje dwukrotnie więcej wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania). Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie przezroczysta. Następnie ryż moczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie.
W Europie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza.
Mój pilaw przygotowałem z warzywami, papają i kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 250 g ryżu basmati
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 1/2 papai
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta kuminu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż przygotować według opisu powyżej i ugotować (potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać.
Na patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane warzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut).
Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodać jeszcze pół szklanki wody i ponownie wymieszać.
Na patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane warzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut).
Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodać jeszcze pół szklanki wody i ponownie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz