wtorek, 3 lutego 2015

Pilaw z kurczakiem i warzywami

Pilaw to popularne w kuchni orientalnej danie na bazie ryżu. Do jego przygotowania używa się niekleistego ryżu patna albo - łatwiejszego do dostania w Polsce - basmati o długich ziarnach. 

Ryż basmati absorbuje dwukrotnie więcej wody niż jego objętość w postaci suchej. Z tego powodu należy gotować go w dokładnie odmierzonej ilości wody - na małym ogniu, w przykrytym garnku (nie ma potrzeby mieszania). Wcześniej ryż należy umyć w zimnej wodzie - wymienia się ją tak długo, aż będzie przezroczysta. Następnie ryż moczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie.

W Europie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza.

Mój pilaw przygotowałem z warzywami, papają i kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry.


Składniki (dla 2-3 osób):

  • 250 g ryżu basmati
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papai
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta kuminu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Ryż przygotować według opisu powyżej i ugotować (potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać.

Na patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane warzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 5 minut).

Na koniec dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli danie będzie zbyt suche, dodać jeszcze pół szklanki wody i ponownie wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...