czwartek, 6 listopada 2014

Serowa tarta z cukinią, dynią i koperkiem

Przerośnięte cukinie zwykle się drąży i faszeruje, ale blisko metrowej długości, którą wczoraj zostałem obdarowany, i tak nie zmieściłbym do piekarnika. Starłem więc ją i zrobiłem z niej farsz do tarty na kruchym cieście. Dodałem do niego też dynię, ser ricotta i koperek.

Składniki (na tartę średnicy 30 cm):

ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc.
  • szczypta soli
farsz:
  • ok. 400 g cukinii
  • ok. 300 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koperku (może być mrożony)
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jaja
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w cienkie plastry. Szybko razem wymieszać, najlepiej kilkoma ruchami pulsacyjnymi, by masło się nie rozgrzało. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać.


Ciasto przełożyć z miksera na stolnicę i szybko zagnieść w płaski placek. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (ja stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić.

W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie startą cukinię odcisnąć ręcznie lub na sicie, by usunąć nadmiar wody.

Dynię umyć, obrać ze skóry i także zetrzeć na grube wiórki. Nie ma potrzeby jej solić.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.

Do miski przełożyć cukinię, dynię, ser ricotta, koperek, cebulę i czosnek. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać.

Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza do czasu, aż farsz się zetnie, a ciasto zarumieni na brzegach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...