poniedziałek, 3 listopada 2014

Makaron rigatoni z delikatnym łososiem w śmietanie

To proste danie można przygotować w niecałe pół godziny, więc świetnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, na przykład podczas wizyty niespodziewanych, głodnych gości.

Ja użyłem makaronu rigatoni, ale dobre będą też klasyczne rurki czy motylki. Danie będzie tym lepsze, im lepszej jakości śmietany użyjecie.


Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g makaronu rigatoni
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • 400 g gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka tymianku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu



Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odlać i ponownie włożyć do garnka. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietanę, dodać świeży lub suszony, roztarty w dłoniach tymianek, pieprz i pokrojonego w cienkie paski łososia (zostawić nieco do ozdobienia dania). Mieszać, aż śmietana się zagrzeje. Natychmiast podawać przyzdobione kilkoma paskami łososia i listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...