niedziela, 9 listopada 2014

Trzcinowa panna cotta z truskawkową galaretką

Panna cotta to klasyczny włoski deser przygotowywany ze śmietany gotowanej z różnymi dodatkami. Ja swoją panna cottę robię z owocową galaretką, w tym wypadku z truskawkową, a śmietanę gotuję z trzcinowym cukrem pudrem, który nadaje jej charakterystyczny smak.

Pamiętajcie, że nie ze wszystkich surowych owoców udaje się zrobić żelatynową galaretkę, bo niektóre z nich zawierają enzymy rozkładające białka. Wśród nich są ananas, kiwi, mango i papaja. Jeśli więc będziecie chcieli zrobić np. ananasową galaretkę, żelatynę zastąpcie agarem lub użyjcie owoców z puszki.

Składniki (na ok. 5 porcji):

  • 600 ml śmietanki 30 proc.
  • pół szklanki trzcinowego cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny do deserów
na galaretkę:
  • ok. 10 truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności trzeba przygotować galaretkę. W tym celu truskawki ( o tej porze roku mrożone) zalewamy niewielką ilością wody (ok. 150 ml), dodajemy cukier i gotujemu do miękkości. W kubku zalewamy wrzątkiem 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy. Gdy się rozpuści, dodajemy do truskawek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek i odstawiamy do przestygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki, by galaretka się ścięła.

Teraz przygotowujemy główną część deseru. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, a za chwilę śmietankę (dodatek wody zapobiegnie przypaleniu się śmietany). Do gorącej porcjami dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy śmietanka jest już chłodna, dodajemy do niej 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę wlewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy do lodówki.

Aby wyjąć zastygnięty deser z miseczki, wystarczy na kilka sekund włożyć ją do wrzątku.

Podawać przyzdobione listkiem mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...