niedziela, 26 kwietnia 2015

Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach

Sandacz jest jedną z moich ulubionych ryb. Należy do rodziny okoniowatych i jest drapieżnikiem. Dorasta do ok. 100 cm długości. Występuje w Europie - w jeziorach, zbiornikach przed zaporami i nizinnych rzekach. 

Sandacz ma białe i bardzo smaczne mięso!

Składniki:

  • 1 sandacz (ok. 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 1 spora marchew
  • mały korzeń selera
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron)


Sposób przygotowania:

Grzyby rozmrozić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
Jeśli nie macie grzybów mrożonych, możecie użyć suszonych. Wtedy dzień wcześniej należy je namoczyć (najlepiej po prostu zostawić w wodzie na noc).

Wypatroszoną i oskrobaną rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar, w którym się gotowały, zostawić.

Wyjętą z lodówki rybę pokroić w dzwonka, obtoczyć w mące (nadmiar otrząsnąć) i z obu stron zrumienić na patelni. W rondlu roztopić 1 łyżkę masła klarowanego i na nie przełożyć rybę. Przykryć i na małym ogniu dusić 30 minut.

W małym garnku roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać grzyby, 1/2 szklanki wody, w której się gotowały, liście laurowe i ziele angielskie, paprykę i pieprz kajeński. Przykryć i na małym ogniu dusić 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotową rybę delikatnie przełożyć na talerz. Podawać z grzybami duszonymi w warzywach. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...