poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Przepiórka z farszem z żurawiny i purée z zielonego groszku


Przepiórka to średniej wielkości ptak wędrowny z rodziny kurowatych. Masa jej ciała to zwykle ok. 110 g. Zamieszkuje prawie całą Europę, Azję Środkową i Afrykę Północną. I choć mała, jest wyjątkowo smaczna!

Swoje przepiórki upiekłem owinięte w portugalską suszoną szynkę presunto. Dzięki temu zabiegowi, zwanemu w kuchni zbrojeniem, mięso nie staje się suche. Zamiast szynki możecie wykorzystać boczek.

Gotowe przepiórki podałem z purée z zielonego groszku.

Składniki:

  • 2 przepiórki
  • 4 plastry suszonej szynki
  • dwa plastry czerstwej bagietki
  • garść żurawiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • sznurek

na purée:

  • 300 g zielonego groszku (użyłem mrożonego)
  • ok. 100 ml śmietany 30 proc.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Przepiórki umyć i osuszyć.

Przygotować farsz: czerstwą bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać żurawinę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać z oliwą.

Gotowym farszem nadziać przepiórki, owinąć je plastrami szynki i obwiązać sznurkiem, by nie spadły w trakcie pieczenia.

Piec 35 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

W tym czasie przygotować purée: zamrożony groszek zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i ugotować do miękkości (potrwa to kilka minut). Odlać wodę i nieco przestudzić. Zmiksować blenderem, porcjami dodając śmietanę do czasu pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem nie zapomnijcie zdjąć sznurka z upieczonej przepiórki!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...