Przepiórka to średniej wielkości ptak wędrowny z rodziny kurowatych. Masa jej ciała to zwykle ok. 110 g. Zamieszkuje prawie całą Europę, Azję Środkową i Afrykę Północną. I choć mała, jest wyjątkowo smaczna!
Swoje przepiórki upiekłem owinięte w portugalską suszoną szynkę presunto. Dzięki temu zabiegowi, zwanemu w kuchni zbrojeniem, mięso nie staje się suche. Zamiast szynki możecie wykorzystać boczek.
Gotowe przepiórki podałem z purée z zielonego groszku.
Składniki:
- 2 przepiórki
- 4 plastry suszonej szynki
- dwa plastry czerstwej bagietki
- garść żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- sznurek
na purée:
- 300 g zielonego groszku (użyłem mrożonego)
- ok. 100 ml śmietany 30 proc.
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przepiórki umyć i osuszyć.
Przygotować farsz: czerstwą bułkę pokroić w drobną kostkę, dodać żurawinę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać z oliwą.
Gotowym farszem nadziać przepiórki, owinąć je plastrami szynki i obwiązać sznurkiem, by nie spadły w trakcie pieczenia.
Piec 35 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie przygotować purée: zamrożony groszek zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i ugotować do miękkości (potrwa to kilka minut). Odlać wodę i nieco przestudzić. Zmiksować blenderem, porcjami dodając śmietanę do czasu pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem nie zapomnijcie zdjąć sznurka z upieczonej przepiórki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz