wtorek, 28 kwietnia 2015

Rubiny z pieczonego buraka na listkach cykorii

"Rubiny" z pieczonego buraka, podane na listkach cykorii z pleśniowym serem i gruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie.


Składniki:


  • 1 duża cykoria
  • 1 duży burak
  • 1 ser z niebieską pleśnią
  • 1 czerwona gruszka
  • listki mięty do dekoracji


Sposób przygotowania:


Do wykonania naszej przekąski będziemy potrzebowali pieczonego buraka. Pieczenie przez godzinę jednego buraka byłoby nieekonomiczne, więc zróbcie to na przykład przy okazji pieczenia ciasta. Możecie go później przechowywać w lodówce około tygodnia.

Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Listki cykorii myjemy i układamy na talerzu. Na nie wykładamy buraka i plasterki sera pleśniowego. Pomiędzy listkami cykorii układamy plastry czerwonej gruszki. Resztę gruszki kroimy w drobną kostkę i układamy na środku talerza. Dekorujemy  listkami świeżej mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...