Ale przed oglądaniem zróbcie dla ukochanej osoby czekoladowy suflet. To ciasto jest tak proste, że po prostu nie może się nie udać.
Składniki (na 4 foremki do zapiekania):
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej ok. 60 proc.
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc.
- masło i kakao do przygotowania foremek
Sposób przygotowania:
Wnętrze foremek nasmarować masłem, oprószyć kakao i wstawić do lodówki.
Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Najprościej będzie to zrobić, wstawiając miskę do garnka nad gotującą się wodą. Pamiętajcie, żeby miska nie dotykała wody.
Kiedy czekolada się rozpuści, dodać 2 łyżki śmietanki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier trzcinowy.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt intensywnie, żeby nie popękały obecne w pianie pęcherzyki powietrza. Dzięki ubitym białkom suflet potrafi w trakcie pieczenia dwukrotnie zwiększyć objętość i uzyskuje konsystencję pianki.
Masę wlać do foremek, do mniej więcej 2/3 ich wysokości (suflet będzie rósł w trakcie pieczenia).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i natychmiast zmniejszyć ją do 180 stopni. Piec do czasu, aż suflet pęknie od góry (potrwa to ok. 15 minut).
Wyjąć z pieca, oprószyć cukrem pudrem i podawać nim wystygnie, bo suflet w temperaturze otoczenia po prostu opada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz