Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny.
Składniki:
- 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli)
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka zielonej czubrycy
- 1 goździk
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą.
Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory, rozgniecioną bokiem noża ostrą papryczkę, jeden goździk i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać cynamon i gotować jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz