czwartek, 5 lutego 2015

Potrawka z indyka w pomidorach

Indyk doprawiony cynamonem smakuje naprawdę wybornie, choć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne.

Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny.


Składniki:

  • 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka zielonej czubrycy
  • 1 goździk
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą.

Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez chwilę razem. Dodać mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać pokrojoną w talarki marchew, pomidory, rozgniecioną bokiem noża ostrą papryczkę, jeden goździk i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać cynamon i gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub jako osobne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...