Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku. Musi być ono dobrej jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy pewność, że nie będziecie jeść emulgatorów i innych niepotrzebnych dodatków.
Składniki (na średni garnek):
- 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg)
- 4 spore marchewki
- ok. 3 cm kawałek imbiru
- sok z 4 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 l mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką do herbaty) i zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki zalać mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż dynia będzie miękka (ok 25 minut).
Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut.
Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym zmiksować blenderem.
Podawać ciepłą z wiórkami czekolady lub cienko pokrojoną w paski papryczką chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz