poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pieczone mielone

Do tej pory kotlety mielone smażyłem. Tym razem zdecydowałem się je upiec. Wyszły o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób.

Składniki (na ok.7 kotletów):

  •  0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/4 szklanki mielonej bułki
  • 1 jajo
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce klarowanego maśle. Pod koniec dodać granulowany czosnek i podsmażać jeszcze chwilę. Zestawić z ognia i przestudzić.

Mięso przełożyć do miski, dodać 1/4 szklanki mielonej bułki, jajo, przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania.

W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła.

Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć folię aluminiową. Piec dalej jeszcze ok. 10 minut, by kotlety  się zrumieniły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...