Łosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania?
Łosoś jest delikatną rybą i nie należy smażyć go zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 drobno pokrojone kromki bagietki
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- kilka plastrów masła
- 4 czerwone papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 75 ml białego octu winnego
- 100 ml wody
- 50 g brązowego cukru
Sposób przygotowania:
sos:
Papryczki rozkroić, usunąć nasiona i drobno posiekać, po czym zrumienić na suchej patelni (przez ok. 2-3 minuty). Dodać cukier (użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować.
grzanki:
Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
szparagi:
Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów (ok. 2 cm długości - można je zamrozić i później wykorzystać do przygotowania zupy). Wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć kilka plasterków masła i posypać przygotowanymi grzankami.
łosoś:
Płat łososia umyć i podzielić na części odpowiedniej wielkości. Natrzeć solą i posypać przyprawą do ryb.
Na patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty z obu stron - najpierw od strony skóry, później od strony mięsa. Na koniec łososia odwrócić mięsem do góry, polać sosem chilli, zdjąć z palnika i trzymać pod przykryciem jeszcze ok. 1 minuty, by sos się zagrzał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz