sobota, 13 grudnia 2014

Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami

Łosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania?

Łosoś jest delikatną rybą i nie należy smażyć go zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla.


Składniki (dla dwóch osób):


  • 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 drobno pokrojone kromki bagietki
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
  • kilka plastrów masła


na sos chilli:

  • 4 czerwone papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 50 g brązowego cukru

Sposób przygotowania:


sos:

Papryczki rozkroić, usunąć nasiona i drobno posiekać, po czym zrumienić na suchej patelni (przez ok. 2-3 minuty). Dodać cukier (użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować.

grzanki:

Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.

szparagi:

Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów (ok. 2 cm długości - można je zamrozić i później wykorzystać do przygotowania zupy). Wyłożyć na blachę, a na wierzch położyć kilka plasterków masła i posypać przygotowanymi grzankami.

łosoś:

Płat łososia umyć i podzielić na części odpowiedniej wielkości. Natrzeć solą i posypać przyprawą do ryb.

Na patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty z obu stron - najpierw od strony skóry, później od strony mięsa. Na koniec łososia odwrócić mięsem do góry, polać sosem chilli, zdjąć z palnika i trzymać pod przykryciem jeszcze ok. 1 minuty, by sos się zagrzał.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...