poniedziałek, 6 lipca 2015

Letnia zupa warzywna

Lato to ta pora roku, w której grzechem jest gotowanie zup z mrożonek. Często ich używam zimą, bo w naszym klimacie raczej nie ma innego wyjścia, ale żadna zupa z mrożonki nie dorówna takiej ze świeżych warzyw. Nie dość, że są smaczne, to młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut.

Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin.


Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 2 szklanki bobu
  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 młody kalafior
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do ozdoby


Sposób przygotowania:

Bób umyć, wrzucić na mocno osolony wrzątek i gotować do miękkości (wystarczy kilka minut). Odlać i gdy lekko przestygnie obrać z łupin.

Fasolkę umyć, odkroić końcówki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Kalafior pokroić na różyczki, kapustę niezbyt drobno posiekać.

Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, fasolkę, kalafior i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać bób. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać ze świeżym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...