wtorek, 21 lipca 2015

Kruche babeczki z kremem mascarpone i truskawkami

Lato to dla mnie czas kruchych babeczek z kremem i owocami. Piecze się je szybko, wystarczy kilkanaście minut, a kruchego ciasta można przygotować więcej niż potrzeba do jednorazowego wypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, można je też podzielić na porcje i zamrozić.

Tym razem babeczki wypełniłem delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłem truskawek i młodych listków mięty.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

na krem:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru pudru

+truskawki do dekoracji


Sposób przygotowania:


Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej zmiksować, by masło nie zdążyło się rozgrzać.


Ciasto przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść w kształt wałka, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

Ze schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki i cienko wylepiać foremki.

Wstawić do piekarnika i piec, aż babeczki lekko się zrumienią (potrwa to ok. 15-20 minut). Jeśli zauważycie, że brzegi ciasta rumienią się zbyt szybko, przykryjcie babeczki arkuszem folii aluminiowej.

Gotowe babeczki wyjąć z pieca, lekko przestudzić, a następnie wyjąć z foremek, po prostu je odwracając. By napełnić je kremem, musimy poczekać, aż całkiem wystygną.

Krem:

Zimną śmietankę (powinna stać w lodówce co najmniej dobę) ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder, a następnie - po łyżce - serek mascarpone. Ubity krem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Gotowym kremem napełniać babeczki przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Na wierzch wyłożyć owoce, przyzdobić listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...