niedziela, 12 lipca 2015

Jogurtowy deser śniadaniowy z granolą i owocami

Do przygotowania pysznego śniadania wystarczy jogurt, owoce i odrobina magii w postaci granoli, czyli płatków owsianych lub jęczmiennych uprażonych z dodatkiem migdałów, wiórków kokosowych i miodu. Całość uzupełnia warstwa ulubionego dżemu, w moim wypadku - z czarnej porzeczki.

Granoli z płatków można przygotować więcej - w szczelnym pojemniku spokojnie można ją przechowywać tydzień i dłużej.

Składniki:

na granolę:
  • 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
  • 1/3 szklanki płatków z migdałów
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szlanki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
a ponadto (dla 2 osób):
  • 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ulubionego dżemu
  • owoce do dekoracji


Sposób przygotowania:



Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza.

W misce zmieszać płatki owsiane lub jęczmienne, migdały, wiórki kokosowe, cukier i sól.

W rondlu na małym ogniu roztopić masło klarowane, dodać miód i mieszać, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gorąca, porcjami polewać nią wymieszane suche składniki i dokładnie mieszać, tak by płatki równomiernie się nią pokryły.

Tak przygotowane płatki ułożyć cienką warstwą na papier do pieczenia wyłożony na blasze i wstawić do piekarnika. Piec do czasu, aż zrumienią się na brązowo (potrwa to ok. 20-30 minut).

Gotową granolę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze do wystygnięcia, po czym mieszamy z żurawiną.

Na dno pucharków deserowych wyłożyć połowę jogurtu, a później granolę i dżem. Na to wyłożyć pozostały jogurt, a wierzch udekorować owocami. Ja użyłem do tego agrestu, truskawek i jagód.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...