poniedziałek, 15 czerwca 2015

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda, podduszona kapusta z koperkiem nieodwołalnie kojarzy mi się z początkiem lata, tak samo jak młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. I doskonale też do nich pasuje.

Młodą kapustę przyrządza się szybko, jej gotowanie zajmuje w sumie nie dłużej niż 20 minut. Najbardziej czasochłonne jest chyba samo jej siekanie.

Składniki:

  • 1 spora główka młodej kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta ziaren kminku
  • szczypta kolendry w ziarnach
  • kilka listków lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

Sposób przygotowania:

Z kapusty usunąć 2-3 najbardziej zewnętrzne liście. Główkę pokroić w ćwiartki, a następnie niezbyt drobno posiekać.

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i rozmieszać, by nie było grudek. Mieszając, podgrzewać ok. 3 minut, tak by mąka straciła smak surowizny, ale nie zdążyła się zrumienić.

Dodać posiekaną kapustę (najlepiej porcjami, mieszając po wrzuceniu każdej z nich). Wlać szklankę wrzątku (250 ml) i pod przykryciem dusić na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Gdy kapusta nieco zmięknie, dodać przyprawy - kminek, lubczyk, kolendrę, cukier, sól i sok z cytryny. Zamieszać, przykryć i dusić aż kapusta będzie wystarczająco miękka (ja nie robię tego dłużej niż 10 minut). Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.

Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...