środa, 17 czerwca 2015

Cytrynowy kurczak z kolendrą

Latem nie mam wielkiej ochoty na gotowanie i jedzenie mięsa, ale kiedy pozostali domownicy całym sobą się go dopominają, czasami nie mam innego wyjścia.

Przy tej temperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego
  • garść siekanych listków kolendry
  • olej (użyłem z pestek winogron)
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę.

Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę.

Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...