sobota, 13 czerwca 2015

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina - młode liście, ogonki liściowe i korzeń buraka ćwikłowego.

Wartość odżywcza botwiny jest bardzo duża. 100 g botwiny dostarcza ok. 33 kcal, niewielkich ilości białka i węglowodanów. Buraki są zasadotwórcze i działają odkwaszająco na organizm. Pobudzają łaknienie i są łatwostrawne. Sok ze świeżych buraków jest źródłem witamin i soli mineralnych, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Wadą botwiny jest zawartość kwasu szczawiowego, który spożywany w dużych ilościach źle wpływa na przyswajanie wapnia i magnezu i może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki
  • 3 młode cebulki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek koperku
  • 500 g kefiru lub zsiadłego mleka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • cukier
  • sól
  • mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:


Botwinę umyć i drobno pokroić wraz z ogonkami liściowymi. Buraczki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodać 2 łyżki octu winnego, zamieszać i zdjąć z ognia do przestudzenia.

Ogórki obrać, rzodkiewki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać kefir i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. 

Podgotowane buraki dodać, gdy wystygną.

Doprawić do smaku pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Wstawić do lodówki, by chłodnik dobrze się schodził.

Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Udekorować najmłodszymi listkami botwiny i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...