środa, 20 maja 2015

Surówka z mango, gruszki i awokado


Surówki z cyklu "wrzuciłem, co miałem" nie raz już mnie zaskoczyły. Z tą nie było inaczej. Połączenie sałaty z awokado, soczystą gruszką i słodkim mango okazało się bardzo trafione. A dodatek soku z limonki i odrobiny chilli doskonale zbalansował smaki.


Składniki:


  • 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 średniej wielkości mango
  • 1/2 awokado
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego chilli
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:


Sałatę umyć i osuszyć. Mango, gruszkę i awokado pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu będziecie mogli ją przechować w lodówce do następnego dnia bez ryzyka, że ściemnieje.

Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli, szczyptę płatków z suszonych papryczek chilli i rozmieszać. Tak przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...