czwartek, 14 maja 2015

Mamut z orzechami

Szparagi szparagami, ale nie zapominajmy o fasoli szparagowej! Zwłaszcza tej tycznej, typu Mamut - o mięsistych, płaskich, szerokich strąkach dorastających nawet do 20 cm długości.

Strąki tej fasoli można przygotowywać podobnie jak szparagi, np. ze świeżymi ziołami, czy z sosem holenderskim. Ja swojego Mamuta zblanszowałem i upiekłem z masłem i drobno siekanymi orzechami włoski.

Składniki (dla 2 osób):


  • 12-14 strąków fasoli typu Mamut
  • kilka cienkich plastrów masła
  • 10 orzechów włoskich
  • gruboziarnista sól


Sposób przygotowania:

Fasolę umyć i gotować 2-3 minuty. Strąki wyłowić i przełożyć do lodowatej wody na 1 minutę. Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i przełożyć do niego fasolę. Na wierzch położyć kilka cienkich plastrów masła i posypać drobno siekanymi orzechami włoskimi oraz gruboziarnistą solą.

Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Podawać gorące!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...